אלימות במשפחה הינה תופעה מרכזית ורחבת היקף בעיני מערכת האכיפה בכלל והמערכת המשפטית בפרט. יותר ויותר גברים מואשמים במקרי אלימות קלים וקשים כנגד נשותיהם. מצד אחד מדינת ישראל נוקטת צעדים קשים וחריפים כנגד גברים שנחשבים כאלימים, מצד שני היא לא גובה מחיר או נוקטת צעדים כלשהם למי שמגיש תלונות שווא ופשוט הורס את החיים של אנשים חפים מפשע…
תלונת שווא היא עבירה פלילית שגורמת לפגיעה קשה בחייו של אדם, אף על פי שהוא חף מכל פשע. מדובר בתלונה כוזבת ושקרית שמטרתה להעליל על הגבר עלילות שווא. פעמים רבות כאשר גבר מואשם בתלונת שווא, חייו האישיים נפגעים קשות ובמקרים נדירים הוא גם עלול להיות מורחק מהמשפחה – דבר שעלול לפגוע גם בילדים.
מרבית התלונות שווא בקרב הנשים נועדו בשביל ליצור דימוי כוזב, מפחיד ואלים של הבעל שלהן. כאשר אישה מגישה תלונה במשטרה על אלימות מצד הבעל שלה, עוד לפני הבירור, סביר להניח שהאב יורחק מביתו וילדיו. חשוב לזכור, כי גם במקרים שבהם האב לא מורחק מביתו וילדיו, הגישה והיחס כלפיו משתנים לתמיד!
בבית המשפט, בבית הדין או בלשכת הרווחה, היחס כלפי אותו גבר שחשוד באלימות במשפחה משתנה, מאחר והחשד עדיין קיים, ללא קשר לתוצאות החקירה. לא פעם קורה, שהאב עובר וחווה משפט ציבורי ע״י סביבתו החברתית, משפחתו ומקום העבודה שלו, דבר שמהווה כפגיעה אנושית וקשה מאוד בחייו – גם לאחר ששמו מזדכה מכל תלונה…
למרבה הצער, תופעת תלונות שווא האלימות במשפחה אינה תופעה זניחה. יותר ויותר נשים מדווחות על אלימות של בעליהן כלפיהן וכלפי ילדיהם. מחקרים שנעשו בנושא מראים כי בכל שנה מתלוננות למעלה מ-10,000 נשים על אלימות במשפחה. יש לזכור, כי כאשר אנחנו מדברים על אלימות במשפחה, אנחנו לא מתכוונים רק למכות פיזיות מצד הבעל כלפי האישה והילדים.
המושג ״אלימות״ כולל גם את סוגי האלימות הבאים:
• אלימות פיזית: מכות פיזיות או הכאה.
• אלימות מינית: אונס, עבירות מין, מעשים מגונים והטרדה מינית.
• אלימות מילולית: איומים, קללות והשפלות.
• אלימות כלכלית: מניעת מזון או כסף ויצירת תלות כלכלית.
• אלימות נפשית: שיעבוד רגשי ומניפולציות רגשיות.
מאחר ולא קיים שום מענה פלילי כנגד אישה שהגישה תלונות שווא כלפי הבעל שלה, נותרה לנו רק אופציה אחת: האפשרות האזרחית. באפשרות האזרחית ניתן להגיש תביעת פיצויים נזיקית. במסגרת התביעה האזרחית, אפשר לתבוע פיצויים על כל הנזקים שנגרמו לגבר. בין אם זה הוצאות משפטיות או הפסד ימי עבודה, פיטורין, עוגמת נפש, ובין היתר, פגיעה בשמו הטוב.
הדרך היעילה והאפקטיבית ביותר להתמודדות עם תלונות שווא בקרב נשים היא למנוע אותן מלכתחילה. בכדי לעשות זאת כהוגן, חשוב להימנע מהתלהמות וצעקות חזקות, מומלץ שוויכוחים לא יגררו לפסים אישיים ואלימים, ובמקרים נדירים, כדאי לצלם, להקליט ולאסוף את כל המסמכים והקבצים שיוכיחו את חפותכם. אין ספק כי לאחר שמוגשת נגדכם תלונת שווא בנושא אלימות במשפחה, זוהי סיטואציה מקוממת וקשה מאוד. כאמור, המשטרה אינה נוהגת לפתוח בחקירה פלילית כנגד נשים המגישות תלונות שווא, אך קיימת האפשרות להגשת תביעה נזיקית. מעצר הוא דבר רע ונורא לכל אדם, אך במיוחד לאותם גברים – שחפים מכל פשע ולעולם לא בצעו שום עבירה!
רצ״ב קישור למאמר