לפעמים פרט מידע קטן שבהתחלה נראה כמעט לא משמעותי יכול להוציא אדם מתא המעצר וכדי להסביר לכם למה אני מתכוונת, אביא בפניכם את סיפורו של ר’. ר’ הוא לוחם בגבעתי, בן טובים בן 19 בלבד שנעצר לאחר שנערה בת שבע עשרה התלוננה במשטרה כי ביצע בה מעשה סדום ומעשים מגונים.
החייל שביום אחד חרב עליו עולמו מצא את עצמו חיש מהר מאחורי סורג ובריח ומעטים האמינו כי מצבו ישתנה בקרוב. לרגע אחד לא היה ספק בלבו של החייל כי הוא חף מפשע, אבל בו זמנית הבין כי מצבו חמור.
למרות שטען בתוקף שמבלים רבים ראו אותם מתנשקים ורוקדים יחד במסיבה ולמרות שברור היה לו שכל המעשים המיניים שהתקיימו ביניהם נעשו בהסכמתה המלאה, ברור גם היה לו שסיכוייו להוכיח את כל זה קלושים ביותר.
להפוך את הקערה על פיה בזכות הטכנולוגיה
במהלך החקירה הנגדית התברר שלאחר שהמתלוננת והחשוד קיימו יחסי מין ונפרדו לבתיהם, שלחה הנערה לחשוד הודעת ווטסאפ כדי שידע שהגיעה לביתה בשלום ושלא ידאג לה. כמו כן לאחר מכן החלה ביניהם תכתובת הודעות נעימה וידידותית ביותר בלשון המעטה.
בעקבות ראיה זו הוחלט לשחרר את החשוד מהמעצר הפלילי ולהעבירו למעצר בית של שבוע. מדובר על אחד מהמקרים הראשונים בישראל שבו הודעת ווטסאפ שמשה כראייה משפטית, אך אין ספק שבהחלט לא מדובר על המקרה האחרון.
הודעת ווטסאפ מקבילה בעיני בית המשפט למכתב לכל דבר ובמקרים בהם שולח ההודעה מכחיש כי נשלחה ממכשירו יתעורר הצורך לערב את חברת הטלפוניה הרלוונטית כדי לתמוך בגרסת האדם שקיבל את ההודעה (במקרה הנ”ל לא היה בכך צורך).
ומה בנוגע לרישום הפלילי?
באופן עקרוני כל עוד התיק שנפתח נגד אותו חייל ייסגר מחוסר אשמה, הרי שלא יתבצע כל רישום פלילי. עם זאת, במידה וייסגר מחוסר ראיות, עילת הסגירה תצטרך להשתנות לחוסר אשמה.
לאחרונה הודיע החייל שהוא מעוניין להתלונן נגד הנערה אבל ישנו סיכוי לא רע שהדבר לא יצלח בידיו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכיום לא נהוג להעמיד מתלוננות במקרים של עבירות אלימות במשפחה ועבירות מין לדין פלילי בגין מסירת הודעות כוזבות.
מוסר ההשכל הוא שעל אף שחלף מעצר אינו שכיח במקרים של עבירות פליליות, הרי שבסיוע של עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה, שחרור ממעצר פלילי אינו חסר סיכוי כי אם אפשרי בהחלט.