ראיות פורנזיות מתארות בשפה המשפטית – פלילית שימוש בראיות מדעיות בכדי לפענח מי הם האשמים בביצוע הפשע. כיום, ראיות פורנזיות מהוות חלק בלתי נפרד מן ההליך המשפטי, כאשר אמצעי הבדיקה הטכנולוגיים המתקדמים הקיימים בידי המשטרה מאפשרים ראיות עובדתיות מוצקות, אשר עלולות להטות את כף גזר הדין לכאן או לכאן. על כן, הרשעה פלילית באמצעות ראיות פורנזיות נחשבת כהסתמכות על ראיות אובייקטיביות חד משמעיות ובלתי ניתנות לעירור, אשר בין היתר כוללות: בדיקת די .אן. אי, נוזלי גוף, סיבים, שרידי שיער, טביעות אצבעות, עקבות נעליים וכדומה. בשל חשיבותן המכרעת של ראיות פורנזיות במשפט הפלילי, נעשים מאמצים מוגברים, בכדי לאתר ראיות אלו בזירת הפשע.
איתור ראיות פורנזיות על ידי חטיבת הזיהוי הפלילי
חטיבת הזיהוי הפלילי אמונה על איתור ראיות פורנזיות בזירה בה בוצעה העבירה הפלילית, כאשר תהליך זה נעשה על ידי שימוש בשיטות מדעיות וטכנולוגיות מוסמכות לשם הפקת ראיות. בנוסף לכך, חוקרי הזירה תרים אחר ראיות פורנזיות פוטנציאליות, הנאספות בקפידה ונשלחות לבדיקה במעבדה מולקולארית לזיהוי פלילי. זיהוי פורנזי מונחה על פי התיאוריה כי כל מגע מותיר אחריו עקבות, על כן מטרתה של חטיבת הזיהוי הפלילי, הינה לאתר את העקבות אשר נותרו בזירת הפשע, ולבחון את הקשר הקיים בינן לבין החשוד בביצוע העבירה הפלילית.
ראיות פורנזיות – די. אן. אי
מניסיוני הרב כעורכת דין בתחום המשפט הפלילי, עולה כי מרבית הראיות הפורנזיות המוצגות בבית המשפט הינן בדמות תוצאות בדיקת די. אן. אי, אשר נערכו בזירת הפשע. המידע הרב הגלום בדי. אן. אי, מעניק לשופט אפשרות להכריע את דין המשפט על פי ראיה זו בלבד, ללא צורך בחקירות נוספות. יחד עם זאת, ישנה חשיבות מכרעת לאופן ביצוע הבדיקה, הן בבדיקת די. אן. אי והן בבדיקת ראיות פורנזיות אחרות. בשל ההשלכות הגורליות הנלוות לבדיקות הללו, עליהן להיערך באופן מדוקדק ומופרט, בכדי שהתוצאות המתקבלות יהיו חד משמעיות, ללא אפשריות פרשנות שונות. כמו כן, על התהליך להיות מתועד באופן ברור ומפורט, בכדי שיתאפשר ביצוע חוזר זהה לחלוטין לבדיקה שנערכה, כאשר בדיקה אשר איננה עומדת בתנאים אלו, לא תתקבל כראיה פורנזית בבית המשפט.