מצב בו נעצר אדם הוא מצב ביניים, שבו אדם חשוד בביצוע עבירה או במעשה פלילי, אך עדיין לא הורשע על פי דין בית משפט, ולכן חפותו עומדת למבחן. מהסיבה הזו קובע החוק אילו עילות מאפשרות מעצר, על מנת שיהיה ברור מתי ניתן לעצור אדם ומתי לא.
מעצרים רבים מגיעים לכדי שחרור החשוד בסופו של דבר, ועל כן חשוב להכיר את ההבדלים בין המעצרים ואת העילות לביצועם.
מעצר ימים
מעצר זה הוא מעצר שמתבצע בטרם הוגש כתב אישום פלילי, על פי צו של בית משפט או בהתאם לסמכויות שוטר ספציפיות, והוא מוגבל בזמן, כאשר לא ניתן להאריך את משכו אוטומטית. המעצר מתבצע:
– כאשר ישנו חשד סביר כי העצור אכן עבר את העבירה המיוחסת לו.
– כאשר העבירה המדוברת היא מסוג של פשע או עוון.
– כאשר מטרתו של המעצר לא תושג בדרך אחרת.
– כאשר ישנה עילה לביצוע המעצר.
העילות לביצוע מעצר הן:
כשנוצר חשש סביר כי שחרורו של העצור עלול לשבש את הליכי החקירה, להביא להימלטותו של החשוד ולהתחמקותו מהחקירה, להעלמת ראיות ורכוש, ולהשפעה על עדי העבירה.
כאשר ישנו יסוד להניח, כי העצור מסכן את בטחון הציבור, המדינה או את בטחונו שלו.
כאשר בית המשפט מחליט, שהחקירה תוכל להתבצע בצורה טובה, רק אם החשוד יהיה עצור.
כאשר העצור צריך לעבור בדיקה פסיכיאטרית.
כאשר מדובר באדם שנמלט ממשמורת חוקית.
תפקידי כעורכת דין פלילית בשלב המעצר הוא רחב היקף: מצד אחד לייעץ, לייצג, להרגיע ולתמוך בלקוח הנתון תחת מעצר, ומצד שני לעשות כל שביכולתי על מנת לבקש מבית המשפט שחרור מוקדם מהמעצר.
מעצר עד תום ההליכים
מעצר זה, הנקרא גם “העמדה לדין”, מתבצע לאחר הגשת כתב האישום נגד החשוד, עד תום ההליכים המשפטיים כנגדו, ומשכו עשוי להגיע עד 9 חודשים. העילות של מעצר עד תום ההליכים זהות לעילות של מעצר ימים, וההבדל הוא שמעצר זה מתקיים כאשר לנאשם יש סניגור.
מטרתו של מעצר עד תום ההליכים איננה ענישה, אלא הבטחה כי הליכי המשפט מתקיימים בצורה האופטימלית. במהלך מעצר זה נשללת מהעצור חירותו עוד לפני שהוכחה אשמתו, ועל כן תפקידי במהלך המעצר כעורכת דין הוא מורכב יותר.
אני דואגת , כי השחרור יתבצע ללא עיכוב, ועומדת על זכויותיו של הנאשם לבחון את חומרי הראיות. במידה והעצור נדרש לבצע תסקיר, שבוחן את הנסיבות האישיות שלו, הרי שישנה חשיבות עליונה לייעוץ ולהכנה לקראת ביצוע התסקיר, שעשוי להשפיע בצורה משמעותית על המשך ההליכים.