אין עוררין לגבי חיוניות פעילויות המשטרה בשמירה על הסדר והארגון במדינת ישראל, על כן בידי השוטרים מונחות סמכויות רבות, בכדי להגן על האינטרס הציבורי של אזרחי המדינה. כתוצאה מכך, לעיתים נעשה שימוש בלתי סביר בכוח הרב הנתון בידי המשטרה, אשר מנוגד לחוק עליו הם אמונים לשמור. על כן, ניתן להבחין במקרים בהם מתרחשת התנהגות משטרתית אלימה, אשר חורגת מן הגבול המידתי והסביר, ואיננה זוכה למענה הולם מצד רשויות החוק. לכן, כשם שישנה חשיבות מכרעת לתפקודה התקין של המשטרה למען הגנה על הציבור, כך ישנה חשיבות לקיומם של מנגנוני ביקורת יעילים למניעת אלימות משטרתית, אשר בעצמה עלולה לפגוע באינטרס הציבורי, ואף בערכי הדמוקרטיה.
אלימות שוטרים בהפגנות
כעורכת דין מנוסה, אני נתקלת רבות בהתנהלות משטרתית שלא כדין בהפגנות. אין צורך לנדוד רחוק מידי בסרגל הזמן, בכדי לאתר דוגמאות לאלימות משטרתית חסרת רסן בהפגנות, ודי להתבונן בהפגנות החברתיות המתרחשות כיום, ובשימוש בכוח בלתי סביר של המשטרה כלפי המפגינים, גם לאחר מעצרם. תמונות אלו, מלבד הזעזוע העמוק שהן יוצרות בקרב הציבור, מחייבות פעולה משפטית כנגד הגורמים המשטרתיים האלימים, כיוון שעל גורמים אלו מוטלת אחריות ציבורית מהותית, שהיא לשמור על החוק והסדר. כך, שיש לבחון בקפידה את הסמכויות המאפשרות התנהלות החורגת מן המותר, ולהעמיד לדין שוטרים אשר מנצלים סמכויות אלו, לצורך פורקן אלים ובלתי חוקי, כלפי אזרחים מן השורה, אשר מנצלים את זכותם הדמוקרטית להפגין.
מחלקת חקירת שוטרים
תלונות כנגד התנהלות בלתי תקינה מצד שוטרים, לרבות שימוש מופרז בכוח בכדי לפזר הפגנות, מועברות למחלקת חקירת שוטרים – מח”ש. סמכויותיה של המחלקה מאפשרות לה לבצע חקירות כנגד שוטרים בגין מעשים פליליים, ואף העמדתם לדין משפטי בשל כך. באופן תיאורטי כל אדם רשאי לפנות למחלקת חקירת שוטרים, ביחס לעבירה פלילית אשר בוצעה על ידי שוטר, אך ניסיוני מלמד אותי, כי בכדי לעורר התייחסות ממחלקה זו, יש לפנות אליה באמצעות עורך דין לאלימות שוטרים. זאת מכיוון שישנה חשיבות מהותית לאופן הגשת התלונה, הטומנת בחובה תיאור האירוע באופן מפורט וניסוח משפטי מדויק, בכדי להעמיד לדין את הגורם המשטרתי האלים.