מדובר במאסר בפועל, אבל הדרך לרצות אותו לא תהיה בבית הסוהר, אלא בדרך של ביצוע עבודות שירות באחד ממוסדות המדינה או גוף ציבורי אחר. נשיאת מאסר בעבודות שירות מותנית בהסכמת הנאשם ובקבלת חוות דעת מהממונה על עבודות שירות.
הממונה קובע האם הנאשם כשיר לבצע עבודות שירות ויקבע היכן יהיו עבודות השירות ומה תהיה העבודה שהנאשם יעבוד בה. בניגוד לנאשם שמרצה מאסר בפועל, אסיר שנושא את עונשו בעבודות שירות לא יהיה זכאי לשחרור מוקדם (ניכוי שליש מתקופת המאסר).
הפסקת עבודות שירות ע”י נציב שירות בתי הסוהר
נציב שירות בתי הסוהר רשאי להחליט על הפסקת עבודות שירות ועל נשיאת יתרת העונש בבית הסוהר. מתי ולמה? כאשר ישנן בעיות משמעת כגון: היעדרות ללא אישור, אי ציות להנחיות ועוד.
מה ההבדל העיקרי בין שירות לתועלת הציבור (של”צ ) לעבודות שירות?
שירות לתועלת הציבור ניתן להטיל גם ללא הרשעה פלילית בבית משפט, דבר שלא ניתן בעבודות שירות. בעבודות שירות שעות העבודה, בדרך כלל הן יום עבודה מלא ובשכר, בניגוד לשירות לתועלת הציבור שהשעות יותר גמישות ולא מתקבל שכר עבורן. האחראי על עבודות שירות הוא שירות בתי הסוהר שהרי מדובר במאסר בדרך של עבודות שירות. האחראי על שירות לתועלת הציבור הוא שירות המבחן.
גם עבודות שירות וגם עבודות לתועלת הציבור הינן פתרונות עדיפות על פני ישיבה במאסר בפועל, בבית סוהר. הסיכויים לקבלת עבודות שירות או עבודות לתועלת הציבור, יהיו גדולים יותר אם העבירה הפלילית שבוצעה איננה עבירה חמורה ולנאשם אין עבר פלילי.