לאחר שהוגש כתב אישום כנגד אדם, נתונה הזכות בידי רשויות התביעה לבקש את מעצרו של האדם עד תום ההליכים הפליליים; במקרה זה המעצר יימשך למעשה עד לסיום המשפט. בית המשפט דן בבקשת המעצר של אדם והוא רשאי להורות על מעצרו רק כאשר מתקיימת עילה למעצר – כאשר יש חשש לשיבוש הליכי משפט, כאשר יש סכנה לציבור, לאדם אחר או לביטחון המדינה, כאשר העצור הפר את תנאי שחרורו או כאשר לא ניתנה כל ערובה כתנאי לשחרורו.
בנוסף לזאת, בית המשפט בוחן אם קיים סיכוי סביר שהצגת הראיות במהלך המשפט תביא להוכחת אשמתו של הנאשם מעבר לכל ספק סביר ושתביא להרשעתו בדין (עורך דין בקריות). לאחר שקבע בית המשפט כי כל התנאים מתקיימים הוא צריך לבחון אם אפשר להסתפק בחלופת מעצר, חלופה שתבטיח את מטרות המעצר ותפגע פחות בזכויותיו של העצור ובכבודו.
בית המשפט יכול גם להורות על הגשת תסקיר המעצר בעניינו של הנאשם וזאת כדי לברר את נסיבותיו האישיות ואת משמעות המעצר עבור אותו נאשם וכן כדי לבחון את החלופות למעצר ולשחרורו. לתסקיר נודע משמעות לא מבוטלת מאחר והוא נכתב על ידי קצין המבחן, אשר בוחן בקפידה את המקרה ועומד מקרוב על נסיבות האשמה.
עד מתי מעצר עד תום ההליכים?
חוק סדר הדין הפלילי קובע כי מעצר עד תום ההליכים יכול להמשך עד 9 חודשים לכל היותר. במקרים בהם שוחרר הנאשם ממעצר והוא שוהה בתנאי מעצר בית מלא לא חלה עליו מגבלת תשעת החודשים, ולמעשה, אין כל הגבלה על התקופה שבה ישהה במעצר בית. עם זאת, לעצור נתונה הזכות לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה להקל בתנאי שחרורו, וזאת לאחר שחלפה תקופה משמעותית או כאשר שונו הנסיבות או שהתגלו עובדות חדשות, שעשויות להשפיע בצורה כלשהי על תנאי שחרורו. בנוסף לזאת, יכול הנאשם להגיש בקשה להקלה בתנאי מעצרו, לשינוי המעצר, ממעצר בית למעצר חלקי, לצאת לעבודה ועוד.
מתוקף סמכותי ונסיוני הרב כעורכת דין שמתמחה בתחום הפלילי, אני ממליצה לכל מי שעומד בפני מעצר, לפנות לקבל ייעוץ וליווי משפטי של עורך דין מקצועי. ליווי זה יכול להשפיע במידה רבה על החלטת בית המשפט בענייני המעצר ואף לסייע בהקלה על תנאי המעצר שיקבעו על ידו.