אחת מידיעות הפלילים המעניינות שהתפרסמו לאחרונה הייתה זו שדיווחה על סופרת הילדים ששוחררה למעצר בית לאחר שנעצרה בחשד שהיכתה ואף התעללה בילדיה.סופרת ילדים שחשודה במעשים כאלה זה בהחלט אייטם, אבל אני רציתי להתעכב בהקשר זה על המונח “מעצר בית”.”מעצר בית” הוא כינוי בציבור לביטוי המקצועי “שחרור בתנאים מגבילים” או “שחרור בערובה”.
מה זה מעצר בית?
עובדתית , הנאשם / חשוד משוחרר לחלופת מעצר כאשר ניתן להשיג את תכלית המעצר גם ללא שהנאשם / חשוד נמצא בבית הכלא וזאת בכדי למנוע את מסוכנות האדם לציבור ו/או שיבוש הליכי חקירה.
במידה והנאשם /חשוד עצור עד תום ההליכים האחרון ישלח לתסקיר שרות מבחן אשר יבדוק האם ניתן לשחרורו למעצר בית . אחרי תקופה מסויימת ניתן להגיש בקשה לשחרור הנאשם ממעצר בית לשם יציאתו לעבודה .
מעצר בית – חסרונות
השאלה המתבקשת היא, האם שחרור למעצר בית טובה לאינטרס הציבורי או מסכנת אותו ? ומה עם האינטרס של הנאשם? הרי הוא לא פחות חשוב!
ברגע שהנאשם נמצא במעצר בית הדחיפות לטפל בו משפטית יורדת, ובמקרה כזה – זה פועל לרעתו. בתקופה זו אין הוא יכול לצאת מהבית ואין הוא יכול לעבוד. זאת ועוד, מעצר בית לא נחשב כמעצר ולא יקוזז בענישה במידה ויוטל מאסר בפועל .מנגד, כמובן שלמדינה זה עדיף מבחינה כלכלית מכיוון שהעלויות של שהיה במעצר בבית הסוהר הן גבוהות.
הפתרון הטוב ביותר לנאשם הוא שחרור ממעצר בערבות כספית. הערבות מגדילה את תחושת האחריות של הנאשם/חשוד מכיוון שהפרת תנאי השחרור מסכנת את כספו וכספי הערבים לו. הוא יודע כי הפרת התנאי תגרום גם לחזרה לבית הסוהר וגם חילוט הכספים שהופקדו.