עריכה של מסדר זיהוי היא אחד הכלים הנפוצים העומדים בפני החוקרים, אך השתתפות כחשוד בהליך של מסדר זיהוי היא פעולה מלחיצה ומתוחה לכלל המשתתפים. בתור עורכת דין פלילית אוכל לספר לכם על מורכבותו של התהליך, ועל זכויותיו של הנאשם בתהליך מסדר זיהוי.
מהו מסדר זיהוי?
זהו נוהל חקירה, שבמהלכו עד ראייה מנסה לזהות אדם החשוד בנסיבות מפלילות, העומד בתוך קבוצה של אנשים הדומים לו במראה החיצוני, על מנת להגיע לזיהויו הוודאי. ישנם גם סוגי מסדר זיהוי שנערכים על פי קול, חפצים או בעלי חיים. הבעייתיות הטמונה באובייקטיביות הזיהוי היא רבה, ומדובר בהליך מורכב ביותר.
זכויות הנאשם בתהליך מסדר זיהוי
מתוקף תפקידי נתקלתי לא אחת במקרים בהם נאשם לא היה מודע לזכויותיו בתהליך של מסדר זיהוי ולכן חשוב לי לפרטם במאמר זה:
הסכמה לביצוע מסדר זיהוי –
הנוהל המקובל בארץ מבקש את הסכמתו של החשוד להשתתפות בתהליך מסדר זיהוי, משום שאי נכונותו לביצוע מסדר זיהוי תבדיל אותו בצורה בולטת משאר המשתתפים של אותו מסדר זיהוי, ובכך תפגע באמינותו של מסדר זיהוי כהליך תקין. אמנם ניתן על פי חוק לערוך מסדר זיהוי ללא הסכמתו של החשוד, אך לרוב המצב האופטימאלי הוא עריכת מסדר זיהוי תחת הסכמה.
נוהל ביצוע תקין של מסדר זיהוי –
היכרות מוקדמת עם נהליו של מסדר זיהוי תתרום לכך שלא תתרחש פגיעה בזכויותיו של החשוד. במסדר הזיהוי אמורים לעמוד לפחות שמונה איש, כולל החשוד עצמו, כאשר הניצבים במסדר צריכים להידמות לחשוד בצבע העור, השיער, הגודל ובשאר אפיונים, כולל תכונות גופניות וסימני היכר בולטים, כגון נכות, שפם, שיער רב וכן הלאה. במידה והחשוד מתאפיין בתכונה שקשה למצוא כמותה אצל שאר המשתתפים, יש לטשטשה או להסתירה בקרב כל העומדים במסדר הזיהוי. על המסדר להתנהל באופן כזה, שלא יאפשר לעד לראות את החשוד ואת המשתתפים לפני עריכת המסדר.
איש משטרה מחוייב ללוות את העד בזמן מסדר זיהוי, על מנת להבטיח שלא ניתנים לעד רמזים מזהים לגבי זהותו של החשוד.
חשוב לזכור, כחשוד, דע כי אתה רשאי לבחור בעצמך את מיקומך בין העומדים, ולשנות מיקום זה בין מסדר למסדר, במידה ונערכים מספר מסדרי זיהוי.
כמו כן, חשוב לדעת כי לחשוד ישנה זכות לבקש כי עורך דין או נציג מטעמו ינכחו במסדר. מניסיוני הרב, אוכל לומר כי נוכחותו של עורך דין פלילי בשעת מסדר זיהוי תבטיח כי לא מופרות זכויותיו של החשוד.