לעיתים, מי שחושב כי עברו נקי מכל רביב, יכול להיות מופתע למצוא את עצמו מופיע על מסוף הנתונים המשטרתי.
גם אם נפתח נגדו תיק פלילי, והוחלט לסגור את התיק מ”חוסר ראיות” או מ”היעדר עניין לציבור”, המסוף המשטרתי יפלוט “גיליון רישום פלילי” המתעד זאת.
מעסיקים רבים דורשים מהמועמד לעבודה תעודת יושר. במקרה שיש לו רישום פלילי – הוא בבעיה. ומכאן החשיבות של מחיקת רישום פלילי, שלרוב אינו יכול להתבצע ללא התערבות של עו”ד פלילי.
משמעות התיקון לחוק
בחודש מרץ השנה נכנס לתוקפו תיקון מס’ לחוק המרשם הפלילי ותקנות השבים . התיקון מתייחס לשני נושאים:
- מחיקת תיקים סגורים מהמרשם המשטרתי
- החמרת הענישה למי שנחשף למידע הנ”ל
הנושא הראשון מתייחס לבעיה שהוזכרה לעיל בה אדם נחקר במשטרה, אך לא הוגש נגדו כתב אישום, לא הייתה הודאה והתיק נסגר מ”חוסר עניין לציבור ” או ” חוסר ראיות”. במקרה זה יש לצלם את חומר החקירה ולהגיש בקשה לשינויי עילת סגירה אחרי בחינת חומר הראיות .
אבל מה קורה כאשר האדם הודה בביצוע העבירה והמשטרה בחרה שלא להגיש כתב אישום?
פה ניתן הפיתרון בתיקון החדש לחוק. כיום ניתנת המסכות לגורם המתאים במשטרה למחוק את הרישום המשטרתי לחלוטין. הגורמים שייבחנו: הזמן שעבר ממועד האירוע, גיל הנחקר, נסיבות אישיות, רישומים קודמים ועוד . זאת ועוד , בעבירות שאינן פשע, הרישום הפלילי ימחק בתום 7 שנים (הרישום הפלילי לא יובטל במידה והגורם המוסמך יחליט אחרת ).
נוסח התיקון לחוק – מחיקת רישום פלילי ומשטרתי
“חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ”א-1981
סעיף 1 (ד) (1) ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל או קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה שהוא הסמיך לכך (בסעיף זה – הגורם המוסמך), רשאי לבטל מרישומי המשטרה רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיף 11א, לפי אמות מידה שקבע השר לביטחון הפנים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת (בסעיף זה – ועדת החוקה).
(ד) (1) (2) אמות המידה כאמור בפסקה (1) ייקבעו בהתחשב, בין השאר, במשך הזמן שחלף מיום האירוע נושא החקירה (בסעיף זה – האירוע), גילו של האדם שהרישום נוגע לו ביום האירוע, נסיבותיו האישיות, קיומם של רישומים אחרים כאמור בסעיף קטן (ג) או של פרטי רישום כאמור בסעיף 2 לגבי אותו אדם, מהות העבירות שיוחסו לו וחומרתן.
(ה) על אף האמור בסעיף קטן (ד), רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיף 11א, בנוגע לעבירה שאינה פשע, יבוטל בתום שבע שנים מיום האירוע, אלא אם כן החליט הגורם המוסמך אחרת; החלטת הגורם המוסמך לפי סעיף קטן זה תינתן בכתב, ותהיה בהתאם לאמות מידה שקבע השר לביטחון הפנים באישור ועדת החוקה”