תפקידה המהותי של המשטרה, הינו מציאת הראיות האובייקטיביות בזירת הפשע, בכדי להגיע לחקר האמת, ועל ידי כך לאתר את האשם הפלילי בביצוע העברה. על כן, ישנה חשיבות מכרעת לאופן ניהול החקירה על ידי המשטרה, כאשר מתרחש אירוע פלילי. יחד עם זאת, כל אדם המואשם על ידי המשטרה במעשה שלא כדין, זכאי למשפט הוגן, כאשר התנהלות המשפט תלויה רבות בחקירת המשטרה.
למרות זאת, ישנם מקרים רבים בהם מתגלים מחדלים חמורים בחקירת המשטרה, אשר פוגעים אנושות במהלך התקין של המשפט. על כן, בכל מקרה בו מתעורר חשד, כי המשטרה נמענה מביצוע פעולת חקירה, או שמא ביצעה את פעולת החקירה באופן רשלני, יהווה מחדל זה, ספק משפטי לטובת הנאשם. לדוגמא, היה והמשטרה איתרה ראיה משמעותית בזירת הפשע, אך בשל מחדל בחקירה, לא ביצעה סריקה של טביעות אצבעות, הראיה תעובד לפי גרסתו של הנאשם.
בחינת מחדלי חקירה באופן משפטי
ניסוני הרב מלמד אותי, כי ישנם תיקים רבים אשר מנוהלים באופן בלתי תקין על ידי המשטרה. למעשה, תופעה זו נפוצה עד כדי כך שבמרבית התיקים הפלילים, ניתן לאתר מחדלי חקירה על ידי המשטרה. על כן, נשאלת השאלה המתבקשת, האם כל מחדל חקירתי יהווה השפעה על תוצאות המשפט הפלילי. התשובה לשאלה זו, תלויה בקביעת השופט למשמעות המשפטית של המחדל המשטרתי. כלומר, אם המחדלים בחקירת המשטרה הינם בעלי השפעה מכרעת להתנהלות התקינה של המשפט, ומקפחים את הנאשם בכך שאינו יוכל להתגונן ולהוכיח את חפותו, יזוכה הנאשם בשל הספק שנוצר.
מחדלי החקירה לטובת הנאשם
באופן כללי, מחדלי חקירה משטרתיים פעולים לטובת הנאשם, כיוון שבאירוע פלילי אשר אינו נחקר כהלכה, הנחת העבודה מבחינה משפטית תהיה, כי תוצאות החקירה הינם לטובתו האישית של הנאשם. לכאורה ניתן להתייחס למגוון רחב של מחדלים משטרתיים, אשר עלולים לסכן את ההגנה הראויה לנאשם, כגון: בדיקה לקויה של הראיות, הימנעות מחקירת עדים רלוונטיים לאירוע הפלילי וכדומה, אך מניסיוני המשפטי בתחום עולה, כי בתי המשפט מתייחסים לכל מקרה באופן פרטני לאור נסיבות האירוע, ללא החלטה כללית גורפת.
לסיכום ,צריך לבחון כל פעולה של המשטרה שנעשתה בתיק מכיוון שטעות אחת יכולה להביא לזיכוי של הנאשם.