כעורכת דין המתמחה בתחום הפלילי, אני נתקלת לא מעט במקרים של תלונות שווא. לצערי, גם כשהתלונה שקרית, האדם שהתלוננו עליו עשוי להסתבך בדרכים שונות בגלל המצוקה אליה נקלע בזמן המאסר וגם בשל הלחץ הנפשי שמופעל עליו. לכן, העצה החשובה ביותר במקרים כאלה היא לפנות בבהילות לעורך דין פלילי שינהל עבורכם את האירוע ויביא אותו לסיומו במהירות וללא תקלות. אם התלונה נמצאה כתלונת שווא, הדעת מניחה שתפקיד המשטרה לפתוח בחקירה נגד המתלונן, אבל בפועל, מסיבות שונות, בניהן חוסר במשאבים, כמעט ולא מתקיימות חקירות כאלה. במקרים הנפוצים של תלונות שווא של נשים לגבי אלימות במשפחה, המצב מורכב אף יותר ומקשה על הגבר שהתלוננו עליו להגן על עצמו.
החוק והמדיניות מוטים לטובת נשים
במציאות הקשה של ימינו, שבה מקרי האלימות והרצח של נשים במשפחה רווחים כל כך, מנסות הרשויות : המחוקק, בתי המשפט והמשטרה, לעמוד לצד הנשים הנפגעות ולפעול להגנתן. כל תלונה של אישה כלפי בעלה, תביא מיד להרחקתו מהבית ולפתיחת חקירה נגדו. החקירה עצמה כרוכה ברישום פלילי ובפגיעה רגשית כמו גם כלכלית בגלל הפסד ימי עבודה. בהרבה מקרים, חוסר היכולת של הגבר להוכיח את חפותו יביא להרחקה כמעט מידית מהבית לתקופה של שלושה חודשים. גם אם החקירה תסתיים בלא כלום, עדיין הנזקים יהיו תלויים ועומדים ויש לא מעט מקרים שבהם מנצלות נשים את רגישות החוק כלפיהן כדי לזכות בעמדת כח בהליכי גירושין מבני זוגן.
חקירות נגד – יש דבר כזה?
כאמור, המשטרה כמעט ולא מקיימת חקירות כנגד תלונות שווא, בגלל העדר משאבים ורצון לא להכנס לתוך מקרי משפחה מורכבים. גם כשנפתחת חקירה כזאת, עוד לא היה מקרה שהיא הובילה לכך שאישה תפצה את בעלה כספית. היכולת של גבר לתבוע את כבודו בחזרה בבית המשפט די מצומצמת. המקרים הללו מופנים לבתי משפט לענייני משפחה ואלה לא אוהבים, בלשון המעטה, לטפל בתביעות נזיקין. יחד עם זאת, במקרה חריג ולא מייצג פסק השופט יעקב כהן מבית המשפט לענייני משפחה במחוז מרכז על קנס בגובה 30 אלף שקלים לאישה שהתלוננה על בעלה תלונה שנמצאה כשקרית.
כמי שעוסקת במשפט הפלילי כבר לא מעט שנים, אין לי ספק שמצב החוק והרוח הנושבת מכס השיפוט, מקלים על נשים ומאפשרים להן להתלונן בקלות ולפעמים בקלות יתירה. אין ספק גם שחלק מהתלונות הן תלונות שווא שקריות, שכל תכליתן לשמש ככלי במאבק בין בני זוג מסוכסכים. ובכל זאת, חשוב להדגיש שהקלות הזו נועדה לאפשר לנשים במצוקה להתלונן ושינוי של החוק או המדיניות עשוי לפעול לרעתן של אלה שבאמת זקוקות לסיוע של המשטרה ובתי המשפט. ומן העבר השני, למרות הקושי המובנה בהתנהלות מול הרשויות במקרים הללו, אפשר בהחלט לבחון אפשרות של דרישת חקירת נגד והגשת תביעה כנגד המתלונן או המתלוננת. כדי לברר אם הדבר אפשרי וכדאי, מומלץ להגיע לעורך דין פלילי המתמחה בנושא לפגישת ייעוץ.