הבוקר (שלישי, 20/11/2018), פורסמו בכלי התקשורת נתונים לגבי תיקים העוסקים בעבירות מין. מהנתונים עולות שתי מסקנות ברורות:
1. נרשמה עלייה משמעותית של כ-9% במספר תיקי עבירות המין וההטרדה המינית שנפתחו ב-2017 לעומת השנה שקדמה לה, ובכלל לעומת השנים האחרונות (ראו גרף מטה).
2. רק 16% מהתיקים שנפתחו בשנת 2017 הובילו לכתבי אישום. כ-84% מהתיקים נסגרו ללא כתב אישום.
על פי הנתונים שפורסמו, בשנה שעברה נפתחו 4,089 תיקי עבירות מין בפרקליטות, כמעט 80% מהם נסגרו בשל חוסר ראיות ו-17% בשל היעדר עבירה פלילית או היעדר אשמה.
בנוגע להטרדות מיניות, גם במקרה זה, מדובר בתיקים רבים שהסתיימו ללא כתב אישום: רק ב-142 מתוך 727 תיקים, הוגש כתב אישום. בנוסף, ניתן ללמוד מהנתונים, כי כל שלושה תיקים מתוך ארבעה שהסתיימו בהרשעה או אי הרשעה, נסגרו בחתימת הסדר טיעון.
מה מסביר את העלייה במספר התיקים?
בגרף (למעלה), העוסק בעבירות הטרדה מינית, ניתן לראות את המגמה בשנים האחרונות. אם עד 2009 היה מספר התלונות על הטרדה מינית קטן מ-500, השנה הוא חצה את קו ה-1,300 תלונות. לדברי עורכת הדין נוגה ויזל, המייצגת חשודים ונאשמים בעבירות מין, מדובר בעליית המודעות לגבי הנושא: “אין ספק שכיום יש קמפיינים מצד ארגונים, וגם רמת המודעות של המתלוננים והמתלוננות עלתה. יחד עם זאת, השיח בנושא והפרסום הנרחב שלו בשנים האחרונות, מובילים הרבה פעמים לתלונות שאינן מוצדקות”.
“נתון מרכזי בדו”ח, מדבר על אחוז גבוה מאוד של תיקים שנסגרים ללא כתב אישום. זה המקום לציין כי כאשר ישנה תלונה, אך אין ראיות, לא מוגש כתב אישום”, מסבירה עו”ד נוגה ויזל. “במקרים אחרים, והדבר קורה המון, לצערי ישנן בעיות במהימנות המתלוננות. רבות מהן מציגות גרסאות סותרות ונתונים שאינם אחידים, מה שמוביל לסגירת התיקים בסופו של דבר”.
הסטטיסטיקה חייבת להציג את מספר תלונות השווא!
חשוב לציין בהקשר זה, כי כאשר תיק נסגר מחוסר ראיות (רוב התיקים שנסגרו, על פי הנתונים), הדבר כולל גם מקרים של תלונות שווא מצד מתלוננים ומתלוננות. לכן, לטענת עו”ד נוגה ויזל, הסטטיסטיקה צריכה להציג כמה מהתלונות שהובילו לפתיחת התיקים, התבררו כתלונות שווא: “אין לי ספק שאם היו בודקים זאת, היו רואים שחלק ניכר מהתיקים נפתחו ללא הצדקה, רק בגלל גחמה כזו או אחרת של מתלוננ/ת”.
בנוסף, כפי שמעידים הנתונים יש תיקים רבים המסתיימים בהסדרי טיעון. מנקודת מבטה המשפטית של עו”ד ויזל, אין זה נכון לעודד סיום תיקים בהסדרי טיעון. לדבריה, מדובר בדיני נפשות ויש לעשות כל מה שאפשר כדי לזכות את הנאשם.
לסיכום, די בקריאה של טוקבקים מאותן הכתבות המסקרות את נתוני הדו”ח, כדי להבין את הלך הרוח בכל הנוגע לנושא בקרב חלק גדול מהציבור. הנה כמה מתגובות הגולשים בנושא: