בשורה מעודדת לחשודים שנגדם מתנהלות חקירות משטרה לאורך זמן: חוק חדש שיגביל את זמן החקירה . בימים אלו מונחת על שולחן הכנסת הצעת חקיקה המבקשת לתקן את דיני ההתיישנות הפלילית בישראל (הצעת חוק סדר הדין הפלילי [תיקון – התיישנות], התשס”ח-2008).
מדובר בהצעת חוק שיזם שר המשפטים הקודם דניאל פרידמן ושאותה אימץ שר המשפטים הנוכחי יעקב נאמן.
מה קובע החוק כיום?
נושא התיישנות מוסדר בסעיף 9(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ”ב-1982, ולפיו לא ניתן להעמיד לדין אדם בשל עבירה פלילית אם מאז ביצוע העבירה הפלילית חלפה תקופת זמן הקבועה בחוק:
בפשע שדינו מיתה או מאסר עולם – עשרים שנים
בפשע אחר – עשר שנים
בעוון – חמש שנים
בחטא – שנה אחת
מה יהיה בחוק החדש?
לפי הצעת החוק יחל מרוץ ההתיישנות של חקירה פלילית כנגד חשוד בביצוע עבירה פלילית ביום בו לכאורה בוצעה העבירה הפלילית. המצב כיום מאפשר למשטרה לערוך חקירות לאורך שנים ולמעשה ללא הגבלת זמן.
מדוע? במקרה שהחקירה נתקעת והחוקרים מתקשים למצוא ראיות, לא קיים סיכוי להתיישנות העבירה הפלילית, הסיבה פשוטה – בכל פעם שהחוקרים מבצעים בתיק פעולה ולו הפשוטה ביותר (כתיבת מזכר בגין שיחת טלפון שבוצע בתיק החקירה) מתחיל מרוץ ההתיישנות מחדש .ע”פ הצעת החוק מרוץ ההתיישנות יתחיל על העבירה ביום בוא לפי החשד בוצעה העבירה.
מה עוד יהיה בחוק החדש?
תקופת ההתיישנות על עבירות רצח תוארך ל-30 שנה במקום 20 שנה כיום. בעבירות שוד מזוין ואונס בנסיבות מחמירות תוארך תקופת ההתיישנות ל-15 שנה במקום 10 שנים .
ומה אני חושבת? מדובר בנושא חשוב! חקירות משטרה כיום יכולות להימשך שנים וכתוצאה מכך חייו של החשוד נפגעים. התיק רשום במסוף המשטרתי כתיק “ממתין לבירור דין” וכתוצאה מכך ישנה אפשרות שחייו של החשוד יפגעו ובעתיד לא ניתן יהיה לתקן את העוול שנגרם לאחרון.