כולנו שמענו לאחרונה על הסכם ההסגרה האישי ויוצא הדופן בין ישראל לממשלת ארגנטינה, במקרה של משה בן איבגי הנאשם ברצח נהג המונית, דרק רוט. בן איבגי, כמעט בן 14 נשפט לכ-16 שנות מאסר בפועל בשל אופיו האכזרי של הרצח.
ב2004 , בעת חופשה מהכלא, הואשם בן איבגי גם בעבירת שוד ומאז נעלמו עקבותיו. ידוע כי בן איבגי יצא את גבולות המדינה, אך עד לרגע מעצרו בארגנטינה, בחשד למעורבות בסמים, לא הסכימה ארגנטינה להסגירו לישראל, היות ובארגנטינה אין אחריות פלילית על עבירה שנעשתה מתחת לגיל 14.
עו”ד פלילי נגה ויזל, התייחסה לנושא הסגרתו של בן איבגי בהרחבה, בתוכניתו של גבי גזית
המקרה של בן איבגי מלמד אותנו אודות המונח השברירי הזה שנקרא הסכם הסגרה. מונח שהוא בחציו משפטי ובחציו דיפלומטי ותלוי, במידה רבה מאוד, ביחסים בין שתי המדינות ובפרשנות של אותה מדינה לחוקיה הפליליים.
לכאורה מדובר בסוגיה פשוטה כל כך. פושע מבצע עבירה במדינה בה הוא חי, נמצא אשם ובמקום לרצות את עונשו, בורח למדינה אחרת. המדינה אשר העמידה אותו לדין ומצאה אותו אשם, מבקשת את הסגרה של הנאשם. יגיד ההיגיון, ביצע את הפשע במדינה אחת ונמצא אשם, חייב בהסכם הסגרה. אך מה קורה כשחוקי המדינה בה נמצא כעת הנאשם ויתרה מזאת, המערכת המצפונית והחברתית של אותה מדינה, אינם תואמים. איך יכולה מדינה אחת להסגיר אדם השוהה בה, במקרה זה ?
קחו למשל עבריין מורשה אשר ברח לישראל ובה ממדינה בה יש עונש מוות על הפשע שביצע. הסגרה פרושה גזר דין מוות ויש לשאול עצמנו, האם לישראל ישנה כאן אחריות לאדם השוהה בה, לפעמים עשרות שנים עד אשר נתפס או מבוקש להסגרה.
הסכם הסגרה היה ויהיה תמיד, סוגיה משפטית וחברתית מעניינת, אשר משקפת באופן ברור הבדלי תפיסה, תרבות וחוקים בין מדינות.
הנה כמה נקודות שחשוב לדעת בכל הנוגע לנושא הסכם הסגרה!
בשלב הראשון נשאלת השאלה האם לשתי המדינות יש הסכם הסגרה ברור. אמנת הסגרה המבוצעת בצורה הדדית ותואמת למערך החוקים של שתי המדינות. במקרה זה קל יותר לבצע הסגרה, אך בדרך כלל, כמו בכל הסיפורים, יכולים עבריינים מורשעים לבחור דווקא במדינה עימה אין לנו הסכם הסגרה.
חשוב לדעת כי הסכם הסגרה יכול להיעשות רק למקרה של העמדה לדין או ריצוי עונש. חשוד אשר נמלט מהמדינה בשלב החקירה ואיסוף הראיות, אינו נכלל בהסכם הסגרה בין שתי מדינות.
לא פחות חשוב, המדינה המסגירה, חייבת לקבל התחייבות מהמדינה המבקשת את ההסגרה, לגבי המשך ההליך ומהות העונש. ישנם מקרים בהם המדינה המסגירה, תתעקש על שינוי עונש, ריצוי עונש רק על עבירה ספציפית, התואמת לחוקיה הפליליים של אותה מדינה.
במקרים בהם אין הסכם הסגרה קבוע, ניתן לבצע הסכם הסגרה אישית וספציפי, לגבי אותו נאשם. כמו במקרה של בן איבגי.
הסכם הסגרה אינו דבר שיכול להיעשות בכפייה והוא מחייב הסכמה של המדינה המסגירה.