“אני בטוח שבמשפט אצא זכאי” אמר לי דרור לאחר שהוגש נגדו כתב אישום בגין אונס ומעשה סדום. “אני לא יודע איך הפרשה התנפחה עד הגשת כתב אישום, הרי ברור שהיא משקרת וזה לא הייתי אני, שעשה לה את זה”
“רק מה. עכשיו הפרקליטות דורשת הארכת מעצר.
ואני לא יכול להיות בבית מעצר, אני פשוט אשתגע שם.”
נאשמים רבים מתנהלים מעת המעצר הראשוני, ללא ייצוג משפטי. הם בטוחים בחפותם, בטוחים שהם חכמים יותר, טובים יותר ולכן הם לא צריכים אף אחד שיסייע להם.
פתאום, כשמוגש נגדם כתב אישום ומודיעים להם שהם עומדים בפני הארכת מעצר, הם מבינים שזה רציני ואם לא יהיה להם ייצוג הולם בעת הדיון, הם עלולים להיכנס למעצר, גם אם בסופו של דבר במשפט, הם ייצאו זכאים.
המקרה של דרור אינו מיוחד לצערי. כעורכת דין פלילית, אני פוגשת את הנאשמים או בני משפחותיהם, לאחר שהבינו מה הולך לקרות. הם מפוחדים, חוששים, לא יודעים מה מצפה להם. פתאום המילה כלא הופכת להיות משהו מוחשי, משהו שיכול לקרות להם או ליקרים להם, מהר יותר מכפי שציפו.
אם יש שני צמתים עיקריים, בהם ייצוג משפטי עושה את ההבדל בהליך פלילי, זה התחלת התהליך, בעת החקירה הראשונה ובדיון הארכת מעצר. בשני המקרים הללו כל החלטה יכולה להיות קריטית ולהשפיע באופן ישיר על הנאשם.
אם כבר הוגש כתב אישום ויש דיון להארכת מעצר ועוד לא קיבלת ייעוץ משפטי או שאין לך מי שייצג אותך בעת הדיון, אתה בא חשוף ופגיע וזה עלול לעלות לך
כעורכת דין פלילית, אני מבינה מה הטענה המרכזית של התביעה בבקשה להארכת מעצר ובונה אסטרטגיה נגדית, על מנת לנפץ את הטענה המרכזית.
כעורכת דין פלילית, אני דואגת לייצג לא רק את העבירה אלא גם את הנאשם. מי הוא, מה העבר שלו, מה הסטאטוס שלו מבחינה אישית ומקצועית.
אביו של טוני הגיע אלי בבקשה שאייצג את בנו בדיון להארכת מעצר. “למה הם מענישים אותו ומתנכלים לו” הוא שאל אותי, בכעס. אני אגיע עם זה עד התקשורת.
חשוב שתדעו. המטרה של הארכת מעצר, אינה להעניש. מערכת המשפט אינה יוצאת מהמקום של להעניש לפני הרשעה, אלא מהמקום של שמירה על טוהר המשפט. מניעה של שיבוש הליכי משפט, סכנה לציבור, לעדים או לנאשם.
כמה זמן הוא הולך להיות שם? שאלה אותי אימו של נתנאל, כשעמד בפני דיון להארכת מעצר. הם יכולים לכלוא אותו כמה שרוצים?
גם פה יש סייגים רבים שחייבים להכיר. אם חלפו 30 יום מיום תחילת המעצר, והמשפט עוד לא החל, או אם לא ניתנה הכרעת דין כ-9 חודשים מרגע תחילת המשפט
החלק הכי חשוב בהארכת מעצר, מתייחס ליכולת לעיין בחומר החקירה, האם יש עילה להארכת מעצר או להגשת כתב אישום, מה טיב הראיות והאם ניתן לשחרר את הנאשם כבר בשלב זה.