אחד הפסוקים המפורסמים ביותר בספר משלי מתחיל במילים “מוות וחיים ביד לשון…”. בעידן המודרני בו המילים שלנו יכולות להגיע לתפוצה רחבה בצורה בלתי רגילה תוך זמן קצר ולקבל תהודה שלא תמיד צפינו לה, המילים החכמות והעתיקות האלו מקבלות משנה תוקף. הרשת החברתית הפופולארית בעולם שלא מזמן חגגה את המשתמש המיליארד, הלא היא פייסבוק, מהווה לא אחת קרקע פורייה לוויכוחים פומביים שעלולים להתלהט ולהפוך לתגרה ורבאלית מלאת יצרים ורגשות. חשוב להבין כי למרות שמדובר על מילים בלבד, הרי שהמילים הלא נכונות, עלולות בהחלט להוביל לכך שהגולש הלא זהיר ימצא את עצמו בשלב מסוים מאחורי סוגר ובריח.
העונש על עבירת איומים
איומים נחשבים לעבירה פלילית לכל דבר ועניין. החוק לא מבדיל בין איומים שנאמרו בעל פה פנים מול פנים לבין איומים בכתב כמו למשל איומים שהופנו כלפי אדם מסוים בפייסבוק. למעשה, במידה והאיומים נעשו בכתב באמצעות האינטרנט, הרי שקל יותר ופשוט יותר לספק עדויות שיוכיחו כי אכן העבירה התבצעה, קחו זאת לתשומת לבכם. כמו כן חשוב לציין שתחושת הסכנה או תחושת האיום הסובייקטיבית של מושא האיומים, לא משנה ואינה רלוונטית עבור בית המשפט. מאחר ומדובר בעבירה התנהגותית, ההחלטה על חומרת העונש מתקבלת לאחר שקלול של תוכן האיומים, נסיבות המקרה, עבירות נוספות שהתלוו לאיומים וכמובן עברו הפלילי של הנאשם.
העונש המרבי על עבירת איומים, לרבות איומים בפייסבוק הוא שלוש שנות מאסר בפועל. עם זאת, במידה ולנאשם אין עבר פלילי וזולת עבירת האיומים הוא לא מואשם בביצוע עבירות נוספות, לרוב יפסקו על הנאשם עונשים קלים יותר, כמו למשל מאסר על תנאי. בהתחשב בנסיבות המקרה ובפרמטרים רבים נוספים, ישנם גם מצבים בהם משפטים שנסובים סביב עבירת איומים מסתיימים באי הרשעה.
המורכבות של ההתייחסות של החוק לעבירות איומים
ישנן דקויות רבות שיש להבין כשמתייחסים לחוק הישראלי, או יותר נכון לסעיף 192 בחוק העונשין. כך למשל ישנו הבדל בין איום שהופנה כלפי אדם בשר ודם לבין איום שהופנה כלפי ארגון או גוף כלשהו. באופן דומה ישנו הבדל בין איום שהופנה כלפי אדם אך לא נכתב או נאמר לו ישירות אלא נקלט על ידי אדם שלישי שהיה נוכח בעת האשמת האיום. בית המשפט מתייחס גם בצורה שונה למקרים בהם הופנו איומים כלפי אדם שהייתה לו זיקה כלשהי למאיים ולמקרים בהם בין המאיים למושא האיום לא הייתה כל זיקה. בכל מקרה מומלץ מאוד להישמר ולהימנע מלאיים על אדם, בין שבפניו ובין שדרך פייסבוק, כיוון שבניגוד לתקשורת בעזרת הרשת החברתית, עונש המאסר על עבירת איומים אינו וירטואלי בשום צורה.